En zo is er schijnbaar uit het niets een nieuwe onderneming met de naam Volvoed - Volwaardige voeding. Drie vennoten die de handen ineen slaan om kwalitatief hoogwaardige voeding aan de mensen te bieden. Waar komt eigenlijk het idee vandaan en de motivatie om Volvoed te starten? Om dat verhaal met jullie te delen, dienen we een aantal jaren terug in de tijd te gaan.
Berry Runderkamp had als kind een legio aan gezondheidsklachten. Van eczeem, allergie, astma tot chronische oorontstekingen aan toe. Hoewel in wat mindere mate, had ook zijn broer Michael een aantal van voorgenoemde klachten. Ze bezochten allebei artsen en specialisten. Er waren periodes dat de broers letterlijk kind aan huis waren bij de huisarts. De medicijnen die de broers kregen, verminderden de symptomen, tenminste, voor even.
De klachten bleven aan, de symptomen kwamen steeds terug en werden uiteindelijk ook heftiger van aard. Er zat steeds minder tijd tussen de vorige en de aanstaande gezondheidsklacht. Beide broers groeiden op, gingen van jongen naar jongeman, waar uiteindelijk hun wegen scheidden in de vorm van een verhuizing van Berry. Een aantal maanden voorafgaand aan die verhuizing was Berry op aansporing van zijn oom en tante meegegaan naar een open dag van het toenmalige Kushi Institute of Europe. Om deel te nemen aan een open dag vol lezingen, kooklessen en het ontmoeten van nieuwe mensen. Lezingen over natuurkunde, scheikunde, esoterie, filosofie, wereldkennis, spiritualiteit, maar bovenal over het belang van volwaardige voeding.
Berry had de moed gevonden om een vraag te stellen aan één van de sprekers op de open dag. De vraag luidde als volgt: Waarom heb ik zoveel last van oorontstekingen?
Het antwoord werd hem na jaren van doktersbezoeken, tientallen flesjes oordruppels, duizenden pilletjes en capsules, honderden astma-puffers, zo in zijn schoot geworpen: 'teveel zuivel'. Was het korte, maar krachtige antwoord. Zuivel? Vroeg Berry zich af. Maar melk was toch goed voor elk? Melk de witte motor, hield toch ook Berry's motor draaiende? Boter op brood was toch goed voor hart en bloedvaten? En cholesterolverlagend? Hoe zat het dan met yoghurt? Dat was toch wel 'gezond'? Toen hij erover nadacht; zijn astma werd wel altijd veel erger als hij een milkshake had gehad. Maar een milkshake was geen yoghurt of boter wat dat betreft. En kaas stond toch ook gewoon in de schijf van vijf?
Betoverd door de magie van de wereld die voor Berry openging en anderzijds verward door wat hij ooit had geleerd en wat hem op de open dag ter ore was gekomen, toog hij met een tas vol nieuwsgierigheid naar Amsterdam om daar deel te nemen aan het eerste deel van een veertiendaagse training. Hij leerde onder andere hoe pompoenen groeien, waar spruitjes vandaan komen, wat planten hun levenskracht geeft, waarom mensen verschillende karakters hebben en vooral waarom mensen bepaalde gezondheidsklachten krijgen.
Na de twee weken training, besloot hij om langer in Amsterdam te blijven en het vervolg op de eerste veertiendaagse training te volgen. Na een maand, vroeg hij of hij werk kon krijgen in het instituut. Dat bleek mogelijk. Hij ging als winkelmedewerker aan de slag.
Een maand lang geen zuivel, toegevoegde suikers, vlees, maar volwaardige voeding van hoogwaardige kwaliteit, een maand lang interessante lezingen, kooklessen, gesprekken met mede studenten had de kortademigheid doen verdwijnen. Na de vier weken had hij geen idee dat hij zijn laatste oorontsteking had geleden. Het zaadje voor Volvoed was geplant.
Reactie plaatsen
Reacties