April - Paardenbloem

Gepubliceerd op 1 april 2024 om 10:17

Tijdens de gehele maand april brengen we een ode aan de paardenbloem.

Hoewel er bij veel mensen bij het zien van de paardenbloem het beeld van 'onkruid' leeft, is de bloem, met zijn plantdelen verrassend veelzijdig in gebruik.

We kennen allemaal wel het schouwspel van kinderen die met een uitgebloeide paardenbloem aan de haal gaan en de bloem het eeuwige leven geven door te blazen. Wind en thermiek voegen daar een laatste vleugje magie aan toe, om een stuk grasland op een later moment weer geel te doen kleuren van de bloeiende paardenbloemen.

Hoewel de bloem prachtig geel kleurt, zien mensen de bloem liever niet in hun gazon of tussen twee tegels in groeien. Daarmee zijn we bij een eerste verrassende kwaliteit van de bloem; de wortels doen het goed op de meest arme grond. Met andere woorden; het zand onder de tegels van je voorstraat is een prima voedingsbodem voor het zaad van de paardenbloem. Daarentegen doet de bloem het net zo goed op zware kleigrond. Het is haast alsof de bloem ons wil zeggen: Kijk, hier ben ik, maak gebruik van me en ervaar mijn helende kwaliteiten.

De bloem wordt al eeuwenlang gezien als de inluider van de lente. Hoewel de bloem vaak bloeit in april en mei, en complete grasweides geel kleurt, zijn ze ook in augustus en september nog te vinden. Dat de bloem zich uitgerekend bij het begin van de lente in grote getalen laat zien, is geen toeval. Er wordt gezegd dat wie zich in de lente tegoed doet aan de medicinale werking van de paardenbloem, ontgift en opgeruimd het jaar begint en daarmee de basis legt voor een goed functionerend metabolisme en immuunsysteem.

Welk deel van de paardenbloem wordt er dan gebruikt om de heilzame kwalteiten te activeren? Alle delen van de paardenbloem worden gebruikt! In de stengel van bloem vloeit een witachtig melksap. Dit is zeer bitter van smaak. Dit sap zit in alle andere delen van de bloem, hetzij in mindere mate. Het heeft een uiterst stimulerende werking op de lever en de galwegen. Dit ondersteunt bij de vertering, het stimuleert de stuwing van maag- darmsappen en hiermee dus het spijsverteringsstelsel en zorgt hierdoor ook voor een betere voedingsopname door de darmen.

De bladeren en de bloemen worden vooral in het voorjaar gebruikt, denk aan het verse gebruik in salades, het maken van een siroop of koffie. Door de bladeren te drogen en te laten rijpen in alcohol of plantaardige glycerine, maakt men tincturen waarin de bitterstoffen geconcentreerd aanwezig zijn en van zowel het verse blad als het gedroogde is thee te trekken.

Het is inmiddels duidelijk dat de bloem zowel culinair als medicinaal gebruikt wordt.

Hieronder benoemen we in een overzichtelijk lijstje welk deel van de bloem gebruikt wordt en met welk doeleinde. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van de bloem. Laat het beeld dat je hebt van de paardenbloem als onkruid, transformeren in een beeld van de bloem die ons dienstbaar is en ons immuunondersteuning biedt die we voor de rest van het jaar kunnen gebruiken.

Plantdeel Heilzame werking Tijd van het jaar Toepassing
Wortel In het najaar trekken de bruikbare en ondersteunende stoffen naar de wortel en soms worden er dan juist ook nieuwe stoffen actief. In het geval van paardenbloemwortel wordt de stof inuline actief. Dit is vooral voor mensen met diabetes een ondersteunende hulpstof bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Najaar Vers: soep, thee, tinctuur; Gedroogd: thee, soep
Wortel In de verse wortel zijn er vooral veel bitterstoffen actief. Dit ondersteunt de lever- galwerking. Maar ook de spijsvertering in het algemeen. Voorjaar Vers: soep, thee, tinctuur; Gedroogd: thee, soep
Blad In het blad zijn vooral veel bitterstoffen actief. Dit ondersteunt de lever- en galwerking. Maar ook de spijsvertering in het algemeen. Het blad is ook rijk aan vitamines en mineralen die het immuunsysteem ondersteunen. Voorjaar Vers: soep, thee, in salade; Gedroogd: thee, tinctuur, soep
Stengel In de stengel zit het zogenaamde melksap. Dit is zeer bitter en werkt zowel lever- als galstimulerend. Ook is het vochtafdrijvend, stimuleert het de nierfunctie, zuivert het bloed en is rijk aan vitamines en mineralen. Voorjaar Vers: kauwen, in salade;
Bloem De bloem zit boordevol met bitterstoffen en heeft daarom ook dezelfde heilzame effecten als het gebruik van de stengel. Voorjaar Vers: in salade, thee, siroop, honing of jam; Gedroogd: thee, tinctuur, wijn of likeur

Gedroogd paardenbloemkruid en paardenbloemwortel zijn bij Volvoed te bestellen!

Denkt u erover het paardenbloemkruid of de wortel vers te gaan plukken, houdt dan rekening met verkeer, industrie en andere vervuilende factoren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.