2 - Alles met mate en kwaliteit

Gepubliceerd op 7 november 2023 om 21:33

De hoeveelheid zuivelinname bleek voor Berry's gezondheidsklachten de sleutel te zijn. De sleutel tot het voorkomen van de klachten die hem in zijn jeugd in een wurggreep had. Hierbij dient gelijk gezegd te worden dat Berry's ervaring niet de garantie voor genezing vormde voor andere mensen. Want ook dat was een van de aspecten die hij leerde tijdens zijn periode in Amsterdam; er bestaat geen universeel medicijn, of dosis die voor iedereen geschikt is, heilzaam werkt of 'gezond' is. Wat voor de een goed werkt, kan voor de ander als een vergif functioneren. Wilde bosbessen kunnen ontzettend zuiverend en ondersteunend werken, maar als iemand er allergisch voor is, heeft diegene toch echt geen baat bij het nuttigen van de uiterst voedzame bessen.


Zuivel is in de ogen van de vennoten van Volvoed dan ook niet 'goed' of 'slecht te noemen. Het heeft wel een aantal eigenschappen die in combinatie met de verwerking, de vertering door het lichaam, soms vervelende invloeden kan hebben. Zo kan het flink slijmvormend zijn. Door het slijm verstoppen, of vernauwen de luchtwegen, hetgeen leidt tot de benauwdheid die zo bepalend is bij astma-patiënten. Anders gezegd, als we de oorzaak van een symptoom wegnemen, verdwijnt het gevolg.

Op voorgaande aansluitend is het van belang om te benoemen dat de mate waarin iemand bijvoorbeeld zuivel tot zich neemt, ontzettend belangrijk is voor het functioneren van het menselijke lichaam. Als iemand eens in de paar maanden een stukje kaas eet of een neutje melk drinkt, zal diegene niet plotseling overlijden! Het is natuurlijk de optelsom die zwaar weegt. Vandaag een neutje melk, morgen een stukje kaas, de dag daarna een boterham met boter. In het weekend een milkshake, het ontbijt beginnen met koffie met daarin melk, en op een verjaardag het taartje met slagroom. Zoals met veel dingen geldt: met mate!

De mate waarop iemand iets consumeert is belangrijk. Daarnaast is de kwaliteit van een product van belang voor een optimaal functioneren van het lichaam en de geest. Men zou haast vergeten dat onbespoten voeding ooit zo vanzelfsprekend was als ademen. Er is een moment geweest waarop werd besloten om in het kader van voedselopbrengst met pesticiden en bestrijdingsmiddelen te gaan werken. Dit heeft ook tot een revolutie geleid in de opkomst van supermarkten. Grote hoeveelheden konden jaar in, jaar uit geoogst worden. Terwijl in eerdere tijden het altijd maar afwachten was welk gewas het dat jaar 'goed' zou doen, en welk gewas slachtoffer werd van de slak, de kever of de rups. Tegenwoordig wordt de vraag naar onbespoten, onbewerkt en zo puur mogelijke voeding steeds groter.

Binnen de term 'zuivel' bestaat ook een variëteit aan kwaliteitsverschil. Zo is het gros van de melk en melkproducten in de supermarkten gepasteuriseerd. Dit betekent dat de melk of de zuivel verhit wordt waardoor mogelijke ziekteverwekkers gedood worden. Maar het is niet gegarandeerd dat bij dit proces de 'heilzame' stoffen actief blijven. In tegenstelling tot gepasteuriseerde melk, is er ook zogenaamde rauwe melk. Deze melk is minder sterk verhit waardoor het aannemelijk is dat er meer heilzame stoffen actief blijven. Kwaliteit, kortom, doet er uiteindelijk het meeste toe. Of het nu gaat om kwaliteit van vlees, melk, boter, kaas of de kwaliteit van kaneel, balsemienhoning, ronde zoete rijst of bouillonkruiden zonder gist, gistextract andere toevoegingen en E-nummers. Alles met mate en kwaliteit.

Berry is tot op de dag van vandaag verlost van astmamedicatie, oordruppels en eczeemzalven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.