Tijdens de gehele maand december brengen we een ode aan oregano. Zeg je wilde marjolein, dan denk je waarschijnlijk totaal niet aan oregano. En toch is dat hetzelfde als oregano zoals we die in natuurvoedingwinkels en/of supermarkten vinden. Wilde marjolein is een plant en wordt soms ook 'palingkruid' genoemd. De meest bekende toepassing van oregano is misschien wel als het pizzakruid. Bij ons roept het tenminste altijd eerst die associatie op.
Wilde marjolein bloeit van juli tot september en heeft dan roze en soms witte bloemetjes. Op de heuvels in Griekenland wordt het vanwege de vlagen roze oreganobloemen tijdens de bloei ook wel 'vreugde van de berg' genoemd. Het is een sterk geurende plant. De verse bladeren hebben een peperige eigenschap. Onder meer bekend van de Griekse, Italiaanse en Mexicaanse keuken. In Mexico is het samen met chilipeper het meest belangrijkste ingrediënt van het gerecht chili con carne. Oregano heeft een lichtzoete en scherp kruidige smaak. Vandaar dat het in gerechten zoals hierboven beschreven gebruikt wordt.
De etherische olie in oregano is rijk aan carvacrol, en dat stofje heeft antiseptische eigenschappen. Oregano heeft tijdens een onderzoek waarin 70 kruiden werden getest uitgewezen dat het het meest krachtigste weerstandsverhogende vermogen heeft. Het is daarom niet alleen een onmisbaar kruid in de keuken maar ook zeker in de kruidengeneeskunde.
De kernvoordelen van oregano zijn: Doodt ziekteverwekkers, antiparasitair en bestrijdt candida en schimmelvorming.
Dan nog wat andere weetjes die we jullie graag willen meegeven.
De Egyptenaren beschouwden oregano als het heilige kruid van Osiris, de god van de doden en weefden het door rituele kronen en kransen.
De oude Grieken gebruikten oregano als tegengif voor vergif.
De oude Grieken lieten vaak kraaien grazen in oreganovelden in de veronderstelling dat dit lekkerder vlees zou opleveren.
Volgens een Griekse legende werd het kruid gemaakt door Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. Het was zodanig hoog in aanzien dat pasgetrouwde stellen een oreganokrans op kregen om hen te zegenen met geluk.
Het woord oregano stamt af van het Griekse woord ‘oros’ (berg) en ‘ganos’ (genoegen), wat valt te vertalen als ‘genoegen van de berg’, een variatie op 'vreugde van de berg'.
Hieronder benoemen we in een overzichtelijk lijstje welk deel van de oregano gebruikt wordt en met welk doeleinde.
Plantdeel | Heilzame werking | Tijd van het jaar | Toepassing |
---|---|---|---|
Blad | Het blad is rijk aan antioxidanten en Vitamine A, B1, Kalium, Calcium en Fosfor | Tijdens de zomer en nazomer. | Vers; garnering op soep, pasta, pizza, bonengerechten, salades, melange of in brood Gedroogd; thee, soep, honing, siroop, tinctuur, olie, zeep |
Bloemen | De bloemen zijn rijk aan antioxidanten | Tijdens de bloei | Vers; als garnering op soep, in salades, thee, mineralenwater Gedroogd; thee, siroop, honing, olie |
Gedroogde oregano en gemalen oregano is bij Volvoed te bestellen!
Denkt u erover de oregano vers te gaan plukken, houdt dan rekening met verkeer, industrie en andere vervuilende factoren.
Reactie plaatsen
Reacties