Juli - Echinacea

Gepubliceerd op 1 juli 2024 om 09:49

Tijdens de gehele maand juli brengen we een ode aan de echinacea. Sommige mensen kennen deze als de zonnehoed. Wij hebben het in dit artikel specifiek over de rode zonnehoed. Dit is ook verreweg de bekendste en de meest gebruikte variant van de zonnehoed familie.

Echinacea is een bloemengeslacht met daarin wel 9 soorten bloemen die allemaal dezelfde groei- en bloeiwijze kennen. Echter hebben de bloemen allemaal hun eigen kleur. Zo is er de rode zonnehoed, de gele, de roze of witte. Echinacea wordt zowel bij het tuinieren gebruikt, in de keuken en als medicijn. De bloem lokt zwermen met bijen en vlinders naar je tuin. En zorgt op deze manier voor een goede bestuivingsperiode in de late lente, begin zomer.

De bloemblaadjes van de echinacea worden gebruikt als garnering op een salade, bovenop een rijstgerecht, wokgroenten of bijvoorbeeld bovenop een soep. Deze geven extra kleur aan het gerecht en zijn hiermee een speciale toevoeging en blikvanger.

De werkzame stoffen die echinacea ons te bieden heeft, bevinden zich vooral in het blad en de wortels. Echinacea wordt ook wel gezien als de koning onder de kruiden/bloemen vanwege zijn sterk antibiotische en antivirale kwaliteiten. Het kan het immuunsysteem een echte impuls geven. En wordt daarom vaak aangeraden om te nemen bij het aandienen van de eerste klachten die wijzen op griep of griepachtige verschijnselen. De Noord-Amerikaanse inheemse bevolking gebruikte de echinacea bij slangen- of insectenbeten en koortsklachten. Het werd ook als pijnstillend tonicum gebruikt.

De kernvoordelen van de echinacea: Het ondersteunt de weerstand, het werkt desinfecterend en vermindert ontstekingen en infecties. Te denken aan bronchitis, bijholteontsteking, candidiasis, urineweginfecties, het opvlammen van COPD. Het kan dus helpen bij luchtwegklachten en bij virale infecties. Het stimuleert ook de aanmaak van de witte bloedcellen, hetgeen weer gerelateerd is aan de immuunrespons en immuniteit tegen allerlei pathogenen.

Hieronder benoemen we in een overzichtelijk lijstje welk deel van de echinacea gebruikt wordt en met welk doeleinde. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van de plant.

Plantdeel Heilzame werking Tijd van het jaar Toepassing
Blad In het groene blad zitten ontzettend veel vitamines en mineralen, vooral deze die antibiotisch en antiviraal werken. Voorjaar, voordat de bloemen bloeien, zodat de kracht in de bladeren zit. Najaar, na de bloei van de bloemen, zodat de energie weer naar het blad en de wortels daalt. Vers; garnering op soep, groente/fruitdrank, salades, jam, onttrekken kleurstof Gedroogd; thee, soep, salade, honing, tinctuur, zalf
Wortel Snelstwerkende genezend vermogen. Immuunversterkend, antisceptisch, antiviraal, antipathogeen, ondersteunend bij allerlei infecties. Najaar, nadat de bloei, laat de bloem zijn zaad los, vervolgens trekt de energie terug in de wortels. Vers; als groenten te gebruiken, in stukjes door een stoofpot, te trekken als thee of aftreksel. Gedroogd; thee, soep, tinctuur, zalf

Gedroogde echinacea is bij Volvoed te bestellen!

Denkt u erover de echinacea vers te gaan plukken,
houdt dan rekening met verkeer, industrie en andere vervuilende factoren.

Gebruik echinacea niet langer dan 2 weken achtereen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.