6 - Ontgiften

Gepubliceerd op 21 november 2023 om 15:26

In voorgaande artikelen hebben we het uitgebreid gehad over gifstoffen en vergiftiging. In dit artikel willen we graag tips en aanwijzingen geven over hoe men kan ontgiften. We zullen verschillende methodes bespreken.

Maar eerst nog wat extra achtergrondinformatie over de mechanismen en factoren die een rol spelen bij een lichaam dat vol zit met gifstoffen.

Veel mensen ervaren als het ware een constante staat van vergiftiging. Dit uit zich vaak in gezondheidsklachten, die vaak ook van chronische aard zijn. Als men met de klachten naar een arts of specialist gaat, krijgt men waarschijnlijk medicijnen voorgeschreven om de klachten te onderdrukken zodat het leefbaar wordt. Hiermee wordt echter de oorzaak niet aangepakt. Dat wil zeggen dat de klachten inderdaad van blijvende aard zijn en daarmee chronisch.

Zodra men de oorzaak van de klachten gaat aanpakken, verandert er veel in het lichaam. Maar dit betekent ook dat het lichaam op zoek gaat naar een nieuwe balans. Het heeft tijd nodig om zich aan de nieuwe situatie aan te passen. En dit kan gepaard gaan met een verergering van de klachten. Daarom is het altijd van groot belang om op te passen met methodes die een bepaalde dosis of hoeveelheid voorschrijven. Want we kunnen het niet genoeg benadrukken: er bestaat geen universeel medicijn dat voor iedereen in dezelfde hoeveelheid, dosis of frequentie beschikbaar is.

Iemand die zwaar werk doet en een forse lichaamsbouw heeft zal meer kunnen verdragen dan iemand die sterk vermagert is door ondervoeding en zittend werk verricht. Er zit een wezenlijk verschil tussen constitutie, conditie, sekse en algehele fitheid. Iemand die al jaren reumamedicijnen slikt, zal een mindere fitheid hebben, dan iemand die voor het eerst last krijgt van eczeem en op zoek is naar een zalf. Zo zal iemand die aan de lopende band antibioticakuren voorgeschreven krijgt een belabberde fitheid ervaren, ten opzichte van de huismoeder die zoveel ballen in de lucht probeert te houden, sport en ook nog sociaal actief is, dat ze er een burnout door oploopt.

Maar ook onder voorgaande voorbeelden bestaan nog tal van gradaties van factoren en mechanismen die een rol spelen in iemands fitheid en de mate waarop het lichaam 'last' heeft van de vergiftiging.

Wat een hele grote rol speelt is de conditie van de vitale organen en van het lichaam in zijn geheel. Als de lever zwaar belast wordt door medicijngebruik, alcohol en veel geraffineerde suikers en vetten, dan zal die onmogelijk alle gifstoffen kunnen filteren uit het bloed, waardoor de darmen en nieren op hun beurt extra belast worden met gifstoffen. Als de darmen ook nog belast zijn met overgroei van candida of parasieten, dan kan de verwerking van voeding al helemaal niet optimaal verlopen. Dit resulteert weer in een slechte tot compleet afwezige opname van voedingsstoffen in het bloed. Waardoor de aanmaak van nieuwe cellen stagneert of niet volledig plaats kan vinden, wat kan leiden tot bloedarmoede en tekorten aan vitamines en mineralen. Hetgeen de ontgifting niet ondersteunt, sterker nog, blokkeert. En zo ontstaat een vicieuze cirkel. Die lastig te doorbreken is.

Toch is het mogelijk. Toewijding aan het proces van ontgiften is heel belangrijk. Het proces dient voorrang te krijgen. Sociale gelegenheden mogen ondergeschikt zijn aan het proces waar men doorheen dient te gaan om een nieuwe balans te creëren.

Stap 1: Bepaal de oorzaak van de vergiftiging. Neem de oorzaak van de vergiftiging zoveel mogelijk weg. Anders blijft het dweilen met de kraan open. Voorbeeld: heeft men last van parasieten in de darmen, probeer dan eerst de parasieten te elimineren zodat de darmfunctie weer optimaal wordt en van daaruit vanzelf weer heel veel andere processen optimaliseren.

Stap 2: Bepaal een geschikte behandeling/therapie/kuur. Zoek vooral oplossingen die bij conditie, mate van vergiftiging, sekse en constitutie passen.

Stap 3: Zoek een passende therapeut om als ' begeleider' van het proces achter de hand te hebben, bij vragen en observaties die gaandeweg het ontgiftingsproces rijzen.

Stap 4: Ga samen met de therapeut voor een passende behandeling. Wees wel behoedzaam met dosisaanduiding en frequentie. Ieder mens is anders. En ieder mens kan anders reageren op de behandeling of kuur. Het doel van ontgiften is ontgifting op een dergelijke wijze dat het het dagelijks functioneren niet in de weg zit. Als er in één keer zoveel toxines vrijkomen in de darmen doordat parasieten sterven, waardoor het lichaam vol komt te zitten met uitslag en hersenmist optreedt waardoor men zich niet meer kan concentreren, dan gaat het ontgiften aan zijn doel voorbij. Het is niet de bedoeling dat iemand van vermoeidheid en ellende alleen maar in bed kan liggen. Dat doet het hele proces geen goed. Er dient een bepaalde mate van activatie en beweging aanwezig te zijn om de processen die het ontgiften op gang houden gaande te houden. Ontgiften betekent vooral afvalstoffen afvoeren. Dit gebeurt door urine, ontlasting, slijm uit neus en longen, maar ook via het speeksel, zweet en vaginale afscheiding. Tijdens het ontgiften kunnen alle vormen van lichaamsvloeistoffen anders gaan kleuren en ruiken. Vaak is er letterlijk toxiciteit waar te nemen.

Nogmaals, ontgift op een verantwoorde manier. Het is niet nodig om het hele functioneren van het lichaam te overbelasten met gifstoffen. Men kan een ontgiftende theesoort drinken zoals paardenbloemthee, maar men dient wel rekening te houden met de gevolgen hiervan. Als de thee voor een vloedgolf aan vrijkomende gifstoffen zorgt, dan zullen de vitale organen het niet aan kunnen om af te voeren. Probeer daarom de dosis, de frequentie op de eigen lichaamsbouw, conditie en sekse af te stemmen. Luister ook zeker naar het eigen gevoel. Als men bij een orthomoleculaire arts consulteert, en hij of zij adviseert om te beginnen met 3 x daags 20 druppels van een kruiden tinctuur te nemen, begin dan eerst met 1 x daags 1 druppel. Puur om te zien wat de reactie van het lichaam is. Geloof het of niet: die ene druppel kan al een zodanig effect sorteren dat het lichaam op zoek gaat naar een nieuwe balans. En die nieuwe balans kan het lichaam eerst 'uit balans' brengen. Hetgeen zich vaak manifesteert in het 'anders voelen'. Minder fit of moe. Dit betekent dat het lichaam aan het werk gezet wordt. De druppel als signaaltje is al meer dan voldoende. Het is onnodig om met 'de zweep' erop te werk te gaan. Het gaat om het zogenaamde 'signaal' dat door de druppel tinctuur aan het lichaam wordt gegeven.

Het kan zelfs zo zijn dat 1 druppel per 2 dagen voldoende is om het proces van ontgiften in gang te zetten. Wees behoedzaam met voorgeschreven dosis, frequentie en hoeveelheid. Wees vooral een coach voor het eigen ontgiftingsproces.

Hieronder enkele mogelijk effectieve ontgiftingsmanier op een rijtje gezet:

- Zweedse kruidenkuur voor ontgifting van het algehele menselijke lichaam
- Paardenbloemkruidthee voor bevordering inwendige reiniging, ontgifing van lever, nieren en blaas
- Goudsbloem thee voor het ontgiften van de lever
- Kruidnagelthee voor het ontgiften van de darmen, een sterk anti-parasitaire werking
- Echinacea voor het ontgiften van het lymfevocht, ondersteunend bij griepklachten
- Dennennaalden thee voor het ontgiften van de nieren/bloedzuiverend/vochtafdrijvend
- Brandnetelthee voor het ontgiften van het bloed
- Tijm voor het ontgiften en ontslijmen van luchtwegen en longen
- Ginko biloba voor het verbeteren van de bloedsomloop, ook in de hersenen, verbeteren van geheugen, concentratie(bij last van vergiftiging in de hersenen en het zogenaamde hersenmist), ontgiften van de longen, luchtwegen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.