Tijdens de gehele maand maart brengen we een ode aan bonenkruid. Bonenkruid groeit als plant zowel in bergachtig gebied als in laaglanden. De hele plant is aromatisch. De geur ervan doet denken aan een mengeling van lavendel en appels, met een vleugje munt. De smaak van het bonenkruid is verwant aan die van de tijm-rozemarijn.
Bonenkruid is rijk aan eterische oliën. Het heeft een samentrekkende werking door de aanwezigheid van looistoffen. Door het cymol- en carvacrolgehalte in de etherische oliën heeft bonenkruid antiseptische eigenschappen. Het creeërt eerst een stimulerende en daarna een dempende werking op het centraal zenuwstelsel.
In de keuken word bonenkruid al eeuwenlang gebruikt. Zo hadden de Romeinen een voorliefde voor bonenkruidsaus, die met azijn aangemaakt bij vis- en vleesschotels op dezelfde manier als muntsaus geserveerd werd. Veel koks hadden hun eigen recepten voor het gebruik van bonenkruid. Het bonenkruid doet vooral dienst door zetmeelrijke gerechten en zware wildschotels beter verteerbaar te maken. Het wordt als bijkruid gebruikt in rauwkost gerechten, azijn, peulvruchten en soepen. Ook wordt het gebruikt bij het inmaken van groenten en fruit.
Bonenkruid wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt als anti-diarreemiddel, spijsverterings ondersteunend middel maar ook als een maagversterker. Verder is het in te zetten bij andere maag-darmklachten, te denken aan winderigheid, een opgeblazen gevoel of slecht ruikende stoelgang. Daarnaast wordt het gebruikt als dorstlessende drank voor diabetici, het is vochtafdrijvend, wormverdrijvend als zenuwsterkend middel en als een tonicum voor de voortplantingsorganen, het corrigeert onregelmatige menstruatie en ondersteunt bij impotentie en het heeft een gunstige uitwerking bij te lage bloeddruk.
De kernvoordelen van bonenkruid zijn: Antiseptisch, wormverdrijvend, corrigerend
Dan nog wat andere weetjes die we jullie graag willen meegeven.
In de Romeinse tijd droegen volgelingen van Bacchus bonenkruid in de vorm van kransen in hun haar en plukten er regelmatig van, ze kauwden dit vervolgens om hun potentie te verhogen.
Virgilius raadde aan om bonenkruid in de buurt van bijenkorven te planten om de honing een bijzondere ambrozijnsmaak te geven.
Alternatieve namen in het Nederlands zijn: Scharenkruid, Tuinkeul, Keul, Saturije, Koele en Lochtekol.
Bonenkruid werkt windverdrijvend. Daarom wordt het van oudsher gebruikt bij maaltijden met bonen. Zo komt dit kruid aan zijn Nederlandse naam.
Hieronder benoemen we in een overzichtelijk lijstje welk deel van de bonenkruidplant gebruikt wordt en met welk doeleinde.
Plantdeel | Heilzame werking | Tijd van het jaar | Toepassing |
---|---|---|---|
Zaad/blad | Rijk aan etherische oliën, helpt bij spijsverteringsklachten als opgeblazen gevoel, winderigheid en maagklachten. Wormafdrijvend, werkt corrigerend op bloeddruk, onregelmatige menstruatie en bij impotentie | Na de bloei | Gedroogd: thee, tinctuur, likeur, stoofpot Gemalen: kruidendrank, smoothie, groenten op smaak brengen, verwarmende drank Vers: thee, garnering, kruidendrank gerechten op smaak brengen |
Gedroogde bonenkruid van uitzonderlijke kwaliteit is bij Volvoed te bestellen!
Let op: Gebruik bonenkruid niet tijdens de zwangerschap gezien het kruid de menstruatiecyclus beïnvloedt/stimuleert.
Reactie plaatsen
Reacties