10 - Smaak en effect

Gepubliceerd op 27 mei 2024 om 10:59

Smaak betekent in de kern van het woord de directe gewaarwording die eten of drinken oproept door contact in de mond! Iedereen kent wel de basissmaken die we als mensen kunnen onderscheiden: zoet, zuur, bitter en zout. Niet iederen kent de vijfde smaak: Umami. Umami wordt gezien als een 'hartige' smaak. Umami komt van nature in veel etenswaren voor die vrij veel glutamaat bevatten, zoals tomaten, champignons, vlees, erwten, belegen kaas en zeewier. Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de zoute en zoete smaken.

Het interessante aan smaak is dat het niet alleen een sensatie teweeg brengt in de mond en daarmee de hersenen(denk aan het eten van aardappelchips dat bewerkt is met smaakversterkers zoals kunstmatige glutamaat waardoor je verlangt naar steeds meer van hetzelfde), het heeft ook invloed op onze organen. Elke smaak heeft direct invloed op specifieke organen of orgaansystemen. Een smaak kan dus zowel fijn smaken, als een heilzaam effect hebben op een orgaan en daarmee het algehele welzijn van het lichaam. Hieronder geven we in een overzichtelijke lijst aan welke smaak invloed heeft op welk orgaan of orgaansysteem en in welke voedingsmiddelen de smaken te vinden zijn.


Om met de meest populaire smaak te beginnen hier een selectie van wat Volvoed te bieden heeft zonder toegevoegde zoetstoffen. Deze voeding is dus van zichzelf zoet van smaak:

Zoet:

Voeding die van zichzelf zoet van smaak zijn, denk aan peen, ui, pompoen, zoete aardappel en ondersteunende poeders van gemalen wortel, hebben een directe invloed op de milt. De milt speelt een grote rol in de spijsvertering en energieopbouw. Daarnaast helpt het ook oude bloedcellen op te ruimen en te signaleren wanneer er een teveel of tekort aan bepaalde bloedcellen in het lichaam ontstaat.

Te vinden in? Invloed op? Rijk aan?
Maca poeder Alvleesklier Mineralen
Milt Vitamine B
Hersenfunctie Enzymen
Hormoonhuishouding Magnesium
Kokosolie Alvleesklier Vetzuren
Milt Laurinezuur
Lever Myristinezuur
Palmitinezuur
Amandelen Lever Vitamine B1
Alvleesklier Vitamine E
Maag Calcium
Milt IJzer
Zoete rijst Alvleesklier Kalium
Milt Magnesium
Lever Fosfor
Hersenfunctie IJzer
Zoete gierst Alvleesklier IJzer
Milt Magnesium
Lever Vitamine B

Benieuwd naar bovenstaande producten? Kijk dan op de productpagina:

Maca
Kokosolie
Amandelen
Zoete rijst
Zoete gierst

Zuur

Voeding die van zichzelf een zurige smaak hebben, denk aan ingemaakte of gefermenteerde groenten, azijn en citrusvruchten oefenen direct een harmoniserende invloed uit op de lever en de galblaas. De lever speelt een grote rol bij het verdelen van de energiehuishouding, het filtert het bloed en helpt het lichaam te ontgiften van bijvoorbeeld medicatie en alcohol. Maar ook gifstoffen die ontstaan bij het aanpakken van parasitaire belasting van het maag-darmkanaal. De galblaas speelt een vitale rol in het helpen verteren van (vetstoffen in)voeding.

Te vinden in? Invloed op? Rijk aan?
Baobab Lever/galblaas Vitamine C
Alvleesklier Vitamine B1
Maag/maagzuur Fosfor
Slijmvliezen Zink
Darmen Koper
Citroenschil gemalen Lever/galblaas Vitamine A
Alvleesklier Vitamine C
Darmen Magnesium
Maag Calcium
Appelazijn Mond Vitamine A
Slijmvliezen Vitamine C
Maag Fosfor
Darmen Zwavel
Nieren Silicum
Lever/galblaas Koper
Milt Zink
Alvleesklier
Cranberries Blaas Vitamine C
Nieren Vitamine E
Maag Vitamine K
Lever/galblaas

Benieuwd naar bovenstaande producten? Kijk dan op de productpagina:

Baobab
Citroenschil
Appelazijn
Cranberries

Bitter

Voeding die van zichzelf bitter smaakt, denk aan witlof, pure cacao, andijvie, grapefruit en koffie, hebben een direct invloed op het hart. Het hart functioneert natuurlijk als de motor van ons lichaam. Het verspreidt het bloed door het lichaam en daarmee is het sterk verbonden met warmte en koude. Bloedcirculatiestoornissen zijn altijd gelieerd aan het hart.

Te vinden in? Invloed op? Rijk aan?
Walnoten Hersenfunctie Omega 3
Lever Magnesium
Gal Zink
Hart Vezels
Cacao Lever Magnesium
Gal IJzer
Hersenfunctie Fosfor
Maag Chroom
Darmen Mangaan
Hart
Kurkuma Slijmvliezen IJzer
Maag Calcium
Alvleesklier Magnesium
Milt Kalium
Lever Zink
Gal
Hart
Kruidnagel Alvleesklier Mangaan
Lever Vitamine K
Gal Vitamine E
Milt Vitamine C
Maag
Darmen
Hart
Ginko Biloba Hersenfunctie Vitamine E
Hormoonhuishouding Vitamine K
Maag Zink
Lever
Gal
Longen
Hart

Benieuwd naar bovenstaande producten? Kijk dan op de productpagina:

Walnoten
Cacao
Kurkuma
Kruidnagel
Ginko Biloba

Zout

Voeding die van zichzelf zout smaakt, denk aan Keltisch zeezout, zeewier, alg-gerelateerde voeding hebben een directe invloed op de nieren en de blaas. Deze zorgen voor de vochthuishouding in het lichaam, filteren afvolstoffen en voeren deze via urine af. De kleur en geur van de urine kan een hoop informatie bevatten met betrekking tot de kwaliteit van het functioneren van de nieren en de blaas en of er gecorrigeerd dient te worden met betrekking tot voeding en vochtinname.

Te vinden in? Invloed op? Rijk aan?
Keltisch zeezout Slijmvliezen Magnesium
Maag Calcium
Darmen Kalium
Nieren Zink
Blaas IJzer
Chlorella Hersenfunctie Calcium
Lever Fosfor
Gal Kalium
Maag Vitamine B-complex
Nieren Vitamine C
Blaas
Spirulina Hersenfunctie Vitamine A
Lever Vitamine B-complex
Gal Foliumzuur
Maag Zink
Darmen IJzer
Huid Magnesium
Nieren
Blaas

Benieuwd naar bovenstaande producten? Kijk dan op de productpagina:

Keltisch zeezout
Chlorella
Spirulina

Umami

Voeding die van zichzelf umami smaakt(hartig), denk aan knoflook, champignons of paddenstoelen, tomaten, bonen en peulvruchten, kombu, olijven of ansjovis, heeft directe invloed op het algehele spijsverteringssysteem. En daarmee ook het algeheel functioneren van lichaam en geest. Zie umami als een vorm van harmoniserende toevoeging aan het lichaam.

Te vinden in? Invloed op? Rijk aan?
Arame Slijmvliezen Jodium
Mond Calcium
Maag Kalium
Milt IJzer
Lever Vitamine A
Gal Vitamine B3
Darmen Broom
Grauwe erwten Maag Vitamine B12
Lever Vitamine E
Gal Natrium
Darmen Kalium
Calcium
Magnesium
Kikkererwten Maag Vitamine B1
Lever Vitamine B6
Darmen Fosfor
Magnesium
IJzer
Rode nierbonen Maag Vitamine B1
Lever Vitamine B6
Darmen Kalium
Nieren Fosfor
Magnesium
Knoflook gemalen Slijmvliezen Vitamine B1
Maag Vitamine B6
Lever Vitamine C
Gal Mangaan
Darmen Seleen
Hersenfunctie Fosfor

Benieuwd naar bovenstaande producten? Kijk dan op de productpagina:

Arame
Grauwe erwten
Kikkererwten
Rode nierbonen
Knoflook gemalen

Smaak komt dus in een aantal gedaantes. En elke vorm heeft heeft zijn eigen invloed op organen of orgaansystemen. En elk product of voedingsmiddel brengt zijn eigen vitamines, mineralen en sporencomplex.

Ontdek welke smaken Volvoed te bieden heeft en welke vitamines en mineralen er in de producten zitten.

Reactie plaatsen

Reacties

marga runderkamp
4 maanden geleden

Heel fijn om te weten.
wat een mooie info .