3 - Factoren voor fitheid

Gepubliceerd op 10 november 2023 om 12:06

Fitheid of gezondheid bestaat voornamelijk uit een momentopname. Het is niet zo dat fitheid iets is wat je bereikt hebt en vervolgens altijd zo blijft. Fitheid is een staat van zijn waar iemand naar toe kan werken, om het vervolgens zo lang mogelijk vast te kunnen houden. Vandaag kan iemand zich fit voelen, terwijl de volgende dag daarin iets veranderd is. Vanzelfsprekend spelen er tal van factoren een rol in het verkrijgen en het behouden van fitheid. We zullen in dit artikel de belangrijkste factoren benoemen en deze wat meer onder de loep nemen.


- Voeding:

Wellicht de belangrijkste factor voor het verkrijgen van fitheid. Je bent wat je eet(en drinkt) wordt vaak gezegd. Dat klopt. Wat je vandaag eet, ben je morgen en de dag daarna. Als er in de toekomst dus iets veranderd aan de fitheid, ligt de oorzaak ervan vrijwel altijd in het verleden. Het is altijd goed om na te gaan of er iets veranderd is aan het voedingspatroon.(de kwaliteit van de ontlasting is hierin ook een hele belangrijke indicator van de inwendige conditie. Bij verandering in de ontlasting kan dit ook al een aanwijzing zijn op aanstaande verandering in de fitheid)

De reden waarom voeding hier als eerste genoemd wordt, is omdat het een dagelijks terugkerende factor is. Mensen eten gemiddeld 3 keer per dag. Soms in kleinere hoeveelheden wel vaker per dag. Dat wil zeggen dat we gemiddeld drie keer per dag de keuze hebben om te bepalen wat of hoe we willen worden in de toekomst.(Je bent wat je eet)

Kwaliteit van voeding staat natuurlijk hoog in het vaandel als het neerkomt op fitheid. Als we het over eten hebben kunnen we dit eigenlijk verdelen in twee categorieën: voeding of vulling. Vraag jezelf af bij alles wat je eet: Is hetgeen ik nu eet volwaardige voeding voor mijn lichaam? Of eerder vulling? Met andere woorden: doe ik mijn lichaam een gunst met hetgeen ik nu eet? Draag ik bij aan de fitheid van mijn lichaam? Of ben ik maar aan het eten om een verzadigd gevoel te krijgen?

Vergeet bij voorgaand verhaal niet de kwaliteit van het vocht dat je tot je neemt. Drinkt men veel frisdrank? Of gezuiverd, geactiveerd water? Dat is natuurlijk een wezenlijk verschil in kwaliteit. Het lichaam zal op een veel natuurlijker manier functioneren op (zuiver)water dan op frisdrank(denk aan alle toegevoegde suikers en wat dit met de bloedsuikerspiegel doet)

We kunnen het niet genoeg benadrukken: kwaliteit doet er toe.

Een tip van Volvoed: begin met het lezen van labels op voedingsmiddelen, en vooral de labels op producten uit de supermarkten. Een gouden regel hierbij is: als je het niet kunt uitspreken of niet begrijpt wat het is, of niet begrijpt wat het zou kunnen zijn en waar het een extract of derivaat van is, dan is het wellicht beter om niet tot je te nemen. Er is een reden waarom de aanbieders van supermarktproducten 'voedingsindustrie' genoemd wordt. Het is letterlijk een industrie en heeft weinig met kwalitatief ondersteunende voeding te maken. Maar alles met winst maken.

Er is een goede reden voor de stijging van het aantal 'vreemde' ziektes en 'onmenselijke' aandoeningen(denk aan Alzheimer, MS of ALS). En die reden heeft de naam: vergiftiging. Of het nu om vergiftiging van ons eten gaat in de vorm van chemische en in laboratorium geproduceerde additieven of de toegevoegde suikers en suikervervangers in het vocht dat we tot ons nemen. Het heeft allemaal consequenties voor de fitheid van de mens. Al merken we dat misschien niet gelijk vandaag, dan zullen we die consequenties wel merken in de toekomst.

Alles wat onnatuurlijk en daarmee onherkenbaar is voor het menselijke lichaam, zal onnatuurlijke en onherkenbare vormen aannemen in het lichaam.(denk aan allerlei vormen van kanker) Dit gebeurt niet van de ene op de andere dag. Het is meer een opeenstapeling van de vergiftigingen over de jaren heen. Het lichaam weet bij een dagelijkse toevoer van gifstoffen niet wat goed wat het met de 'onherkenbare' stoffen moet. Het weet wel dat het niet bijdraagt aan de fitheid en 'verzamelt' de gifstoffen daarom maar in een ingekapselde vorm zodat de gifstoffen het lichaam niet kunnen schaden. Zolang de vergiftiging doorgaat zal de inkapseling groeien totdat het ingekapselde zo groot wordt dat het vitale organen in de weg gaat zitten. Dat is het moment van de ontdekking van kanker.

- Beweging:

Deze komt misschien niet als verrassing, maar kan niet ontbreken in dit artikel. Beweging zorgt voor activatie, het zorgt voor een betere doorbloeding en een betere doorstroming van bijvoorbeeld het lymfevocht. Lymfevocht helpt niet alleen bij het bestrijden van ongewenste indringers, maar is ook een uiterst belangrijke factor in het opruimen van afvalstoffen en gifstoffen in het lichaam. Als het lymfevocht 'stilstaat' door een gebrek aan beweging, zullen de afvalstoffen en gifstoffen ook stilstaan, anders gezegd, niet afgevoerd worden, waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan, van huidproblemen tot concentratieproblemen en warrig in het hoofd zijn.

Beweging is dus ontzettend belangrijk. Het hoeft geen intensieve sport te zijn. Wandelen alleen al is voldoende om jezelf te activeren. Wandelen brengt vrijwel alle processen in het lichaam op gang en zorgt naderhand vaak voor ruimte in het hoofd en rust in het hart. Veel mensen bewegen al voldoende tijdens het werk dat ze doen. Maar ook veel mensen hebben bijvoorbeeld een kantoorbaan en zitten of staan vaak lang.

Er zijn natuurlijk nog veel meer factoren die een rol spelen in het verkrijgen of in stand houden van fitheid, maar dit zijn de twee belangrijkste.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.