Juni - Goudsbloem

Gepubliceerd op 1 juni 2024 om 10:17

Tijdens de gehele maand juni brengen we een ode aan de goudsbloem. Sommige mensen kennen deze als de Calendula. De twee vorige maandthema's, paardenbloem en brandnetel kunnen al gauw gezien worden als onkruid. Al hebben we dat beeld inmiddels hopelijk wel bijgesteld. Veel mensen zullen bij goudsbloem niet dezelfde onkruid-associatie hebben. Hoewel de bloem prachtig oranje kleurt en een absolute blikvanger is, willen we het niet alleen over zijn uiterlijk hebben.

Goudsbloem wordt van oudsher gebruikt in de keuken, als medicijn en bij het tuinieren. We zullen in dit artikel beginnen met de culinaire toepassingen.

De bloemen van de goudsbloem zijn eetbaar en ogen onweerstaanbaar in een eetbare bloemensalade(denk aan paardenbloem, driekleurig viooltje en oostindische kers). Ook de bladeren van de goudsbloem zijn te gebruiken in salades, of als garnering op bijvoorbeeld een soep, rijstgerecht of als bijgerecht. En wat te denken van een heerlijke goudsbloemsiroop, of een goudsbloemhoning. Als laatste willen we het gebruik van goudsbloem om thee te zetten benoemen. Dit omdat het trekken van thee zowel voor de smaak van de bloem gedaan kan worden, maar ook voor de heilzame werking.

Hiermee komen we op het medicinale gebruik ervan. De werkzame stoffen in de goudsbloem en zijn bladeren, helpen onder andere bij de ondersteuning van de gal- en leverfunctie. En dat heeft weer een ontzettend heilzaam effect op de huid. Goudsbloemthee wordt dan ook vaak aangeraden bij huidproblematiek, denk aan: eczeem, psoriasis of geïrriteerde huid. Maar ook in de vorm van een zalf helpt het bij wonden en kloven. Verder helpt het bij vrouwen om ongeveer 14 dagen voor de aanstaande menstruatie de thee te gaan drinken bij het voorkomen van pijnlijke menstruatiekrampen. Volgens Maria Treben helpt de goudsbloem ook tegen spataderen, kan het mogelijk kanker helpen voorkomen en ondersteuning bieden bij al aanwezige tumoren. Het is in die zin een ontzettend krachtige bloem. Met ontzettende heilzame kwaliteiten. Van de bloem is ook een tinctuur te maken waarvan men druppels kan innemen. Deze heeft als eigenschap dat ze huidherstellend, wondsamentrekkend en desinfecterend zijn. En als men er een zalf van maakt dan kan deze op de huid gesmeerd worden voor een sterk helend effect.

In het tuinieren is er ook nog een toepassing waar de goudsbloem voor wordt gebruikt. Het is namelijk een hele goede natuurlijke insecticide. Het houdt onder andere mieren op afstand. Daarnaast is de goudsbloem ook de waardplant van meerdere rupssoorten. Hetgeen weer leidt tot een verscheidenheid aan vlinders.

 

Dan nog wat andere weetjes die we jullie graag willen meegeven.


De goudsbloem wordt in het Engels Marigold genoemd. Dit is afgeleid van de verbinding die het Christendom met de bloem heeft. Namelijk Maria. Mariagold wordt de bloem ook wel genoemd. In de middeleeuwen verbond met de naam Maria vaak aan iets dat men mooi vond.
In het verhaal van Aphrodite en Adonis, kwamen er uit tranen die Aphrodite huilde omdat Adonis stierf, goudsbloemen tevoorschijn.

Andere namen voor de goudsbloem zijn: Calendula, kroningsbloem of Oranjebloem. Dit omdat de bloem een historische verbintenis heeft met het Hof van de Oranjes. De bloem was daarom tijdens de tweede wereldoorlog verboden in Nederland. Dit vanwege de intens oranje kleur en de associatie met het Hof van de Oranjes. Veel mensen plantten de bloem toch stiekem in hun tuin of hadden de bloem in de vensterbank. Het was voor velen een vorm van stil verzet tegen de bezetting. Dit werd de Nederlanders niet in dank afgenomen. De bezetter sloeg zelfs ruiten in en vernielden perken waar de bloem in stond.

Plantdeel Heilzame werking Tijd van het jaar Toepassing
Bloem Ondersteunt gal- en leverfunctie. Helpt bij huidproblematiek als eczeem, psoriasis, wonden en kloven. Het werkt wondsamentrekkend en ontsmettend Voorjaar/zomer. Denk aan mei/juni/juli Vers; soep, groente/fruitdrank, jam, onttrekken kleurstof Gedroogd; thee, soep, honing, tinctuur, zalf
Blad In het groene blad zitten ontzettend veel vitamines en mineralen, vooral deze die invloed hebben op de huid, het werkt helend, wondsamentrekkend en vermindert ontstekingen, schimmelwerend, ook voor voetschimmel. Wanneer u maar wilt Vers; garnering op soep, groente/fruitdrank, salades, jam, onttrekken kleurstof Gedroogd; thee, soep, salade, honing, tinctuur, zalf

Gedroogde goudsbloem is bij Volvoed te bestellen!

Denkt u erover de goudsbloem vers te gaan plukken,
houdt dan rekening met verkeer, industrie en andere vervuilende factoren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.