Mei - Brandnetel

Gepubliceerd op 1 mei 2024 om 10:17

Tijdens de gehele maand mei brengen we een ode aan de brandnetel. Hoewel veel mensen de paardenbloem al als onkruid beschouwen, leeft er waarschijnlijk een nog grotere aversie tegen de brandnetel. Met zijn geniepige brandharen en vervaarlijk uitziende gezaagde blad.

Het moet gezegd worden, geprikt worden door een brandnetel is niet fijn. Het brand, het jeukt en er ontstaan vaak (lichte) zwellingen op de prikplek. En toch is ook de brandnetel veelzijdig in gebruik en heeft tal van geneeskrachtige kwaliteiten. Het lijkt wel alsof de plant zijn kwaliteiten wil beschermen. Het lijkt wel alsof de plant zijn bescherming ook biedt aan diegene die de moeite neemt om de plant op waarde te schatten.

Brandnetel wordt al eeuwenlang in de kruidengeneeskunde gezien als het kruid dat bloedzuiverend werkt. Anders gezegd, brandnetel verrijkt het bloed. Het heeft een vochtafdrijvende kwaliteit. Samen met de zuiverende eigenschap is het een optimale combinatie die helpt bij tal van lichamelijke klachten. Denk aan huidproblemen, gewrichtsklachten als reuma, jicht, artritis en het wordt ook gebruikt door mensen die last hebben van vochtophopingen.

Vers geplukt kan het gebruikt worden in bijvoorbeeld soepen. Een groenten/fruitdrank of als toevoeging van natuurlijke kleurstof. In gedroogde vorm wordt het ook in soepen gebruikt, wordt er thee van getrokken, honing mee gekruid of tinctuur van gebrouwen.

Het kruid wordt niet alleen gebruikt om gezondheidsklachten te behandelen, het wordt ook gebruikt als ondersteunende factor bij het tuinieren. Zo wordt er brandnetelgier van getrokken, dat doordrenkt is met stikstof en op diens beurt de bodem verrijkt waardoor gewassen, bloemen en planten sterker worden, mooier bloeien en beter bestand zijn tegen allerlei pesten en plagen. Het wordt in verdunde vorm gebruikt als natuurlijke insecticide door het met behulp van een plantenspuit op het gewas te spuiten.

Als we alle voorgaande punten benoemen, wegen zij ruimschoots op tegen 'het gevaar' gestoken te worden. Ook van brandnetel is het duidelijk dat de toepassing ervan zowel culinair als medicinaal zijn. Net als de paardenbloem dient de brandnetel zich in het voorjaar aan om ons immuunsysteem als het ware een steun in de rug te schenken voor de aanstaande seizoenen.

Hieronder benoemen we in een overzichtelijk lijstje welk deel van de brandnetel gebruikt wordt en met welk doeleinde. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van de plant. Laat het beeld dat je hebt van de brandnetel als onkruid, transformeren in een beeld van de plant die ons dienstbaar is en ons immuunondersteuning biedt die we voor de rest van het jaar kunnen gebruiken.

Plantdeel Heilzame werking Tijd van het jaar Toepassing
Blad Vochtafdrijvend, ondersteunt de nier- blaasfunctie. Zuivert en verrijkt het bloed. Ondersteunt bij artritis, jicht, reuma en huidproblemen zoals eczeem, psoriasis acné. Voorjaar Vers; soep, groente/fruitdrank, jam, onttrekken kleurstof Gedroogd; thee, soep, honing, tinctuur, zalf
Blad Brandnetels die later in het jaar groeien en bloeien, bevatten vaak wat minder vitamines en mineralen dan die van het voorjaar, ivm de zonkracht en het vermogen om te groeien terwijl alles in blad staat. Najaar Vers; soep, groente/fruitdrank, jam, onttrekken kleurstof Gedroogd; thee, soep, honing, tinctuur, zalf
Brandnetelzaad Brandnetelzaad zit boordevol vitamines en mineralen. Ontzettend heilzaam vooral voor de najaarsperiode waarin veel mensen griepachtige klachten ontwikkelen. Najaar of periode door het jaar heen dat de brandnetels zaad geven(denk aan late lente/begin zomer; late zomer/begin herfst) Vers; Het brandnetelzaad is uit de hand te eten, denk bijvoorbeeld aan sesamzaad of hennepzaad, of in soep, groente/fruitdrank, jam Gedroogd; thee, soep, honing, tinctuur of als garnering op ontbijtmout

Gedroogde brandnetel is bij Volvoed te bestellen!

Denkt u erover de brandnetel vers te gaan plukken,
houdt dan rekening met verkeer, industrie en andere vervuilende factoren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.