9 - Dykstra State

Gepubliceerd op 28 maart 2024 om 15:08

Eens in de zoveel tijd kom je op een plek waarvan je denkt: 'Dat dit nog bestaat'. Dykstra State is zo'n plek. Het is een groot opgezette boerderijwinkel gevestigd in een schuur oorspronkelijk bedoelt om aardappelen in te bewaren. De boerderijwinkel ademt de sfeer van een overdekte markt maar dan met frivool verspreide markteilanden. Elk eiland heeft zijn eigen thema of productgroep.

Maar laten we een aantal weken terugspoelen. Op zaterdag 3 februari 2024 gingen twee vennoten van Volvoed naar een boerenstreekmarkt in Alde Leie. In Kultuurfabriek De Kooiaap werd een overdekte tweewekelijkse markt georganiseerd waar lokale en streekboeren hun eigen geproduceerde producten verkopen. Op deze markt werd een verscheidenheid aan producten aangeboden. Van melk, yoghurt en vlees, tot zuivelzeep, honing, verse groenten en fruit en jams, kiemzaden, olieën en nog vele andere eigen gemaakte of lokaal gemaakte producten.

Nu zijn producten uit deze productgroepen ook in een supermarkt te kopen. Maar de producten op deze markt hebben allemaal hun eigen verhaal. De boeren die voor dag en dauw in de weer zijn om de producten te produceren zijn allemaal op hun eigen manier bezig met een toekomstbestendige manier van ondernemen. Het principe 'loyaal aan lokaal' is een lijfspreuk geworden. Dat is ook simpelweg wat de producten uitademen. Lokaal gemaakt, maar ook op een bewuste, pure en eerlijke wijze. Waardoor het kwalitatief hoogwaardige producten zijn die ver weg blijven van de massaproductie die we in de supermarkten voorgeschoteld krijgen.

Op de boerenstreekmarkt Bij Nije Leije kwamen we voor de kraam van Jelmar te staan. Ook hij verkocht een verscheidenheid aan producten. Jams, olieën, honing, delicatessen en allerlei lekkernijen. We raakten aan de praat en vertelden hem over Volvoed. Jelmar gaf aan wel geïnterresseerd te zijn in een selectie kruiden. Na wat mailcontact over en weer spraken we af bij boerderijwinkel Dykstra State.

Na een eerste paar stappen in de 'winkel', wisten we niet zo goed waar we moesten kijken. De winkel is zoals gezegd gevestigd in een gigantische aardappelbewaarschuur. Nu stonden er diverse oude laadkarren met op elk van die karren een ander thema producten. Gepresenteerd tussen oude weegschalen met gewichten, melkbussen, zadels, werktuigen, vijzels en fruitkisten.

We waanden ons in de jaren vijftig van de vorige eeuw. En laten we gelijk benoemen dat dat in de meest positieve betekenis daarvan is. De waardering voor ambacht. Vakwerk. Maar ook aandacht voor detail en functionaliteit. Fruit werd niet ingemaakt tot jam omdat het lekker is. Ja, dat was een mooie bijkomstigheid, maar fruit werd ingemaakt om het houdbaar te houden zodat het later in het seizoen(denk aan najaar/winter) ook nog te eten was. Het was een functionele manier van eten verwerken. In de decennia die daarop volgde zijn we de waardering voor ambacht en detail verloren. De 'oude manieren' raakten in verval, vergeten of kregen de stempel: ouderwets. We hebben met zijn allen de ambachtelijke leefwijze ingeruild voor gemak en gehaast. Het moet vooral makkelijk zijn en snel verkrijgbaar.

Terug naar ons nostalgische moment over de jaren vijftig. Vooral het begin van de jaren vijftig was het begrip supermarkt nog helemaal niet ingedaald bij de Nederlanders, en bestond het aanbod enkel uit datgene de lokale boer, boerderij, kruidenier, bakker of slager te bieden had. Het gevoel dat supermarkten niet bestonden bekroop ons terwijl we tussen de laadkarren door de 'winkel' liepen.

Onder de indruk van de 'winkel' werden we uitgenodigd om in de 'keukenkamer' plaats te nemen voor een verkennend gesprek. We hadden voor Jelmar een cadeaupakket meegenomen met daarin wat kruiden en kruidenmengsels, die hij en zijn vrouw Grietje mocht proberen. Het pakket werd gretig uitgepakt en de inhoud op de tafel gezet.

We hadden het al gauw over de geschiedenis van Dykstra State en hoe Jelmar ooit met de winkel was begonnen. Het begon bijna 25 jaar geleden toen hij van zijn eigen dubbeldoelkoeien het vlees wilde verkopen. Met de achterliggende gedachte dat hij op die wijze wist waar het vlees vandaan kwam, dat het van hoogstaande kwaliteit was en dat hij dat graag met andere mensen wilde delen. Al gauw kwam de behoefte om zijn klanten meer dan alleen vlees te bieden. Dit moesten wel producten zijn die uit de streek kwamen of een mooi achtergrondverhaal met zich mee brachten. Zeker geen producten die bij de supermarkt te verkrijgen waren.

Zo vertelde Jelmar over de 'Waadsappen'. Geplukt uit eigen fruitboomgaard, geschilt door een lokale sociale werkvoorziening en aldoor ook geperst door een mobiele sap-pers. Een deel van hetzelfde fruit wordt door Jelmar en Grietje zelf ingemaakt en verkocht. Producten met een verhaal dus.

Van het een kwam het ander en door de jaren heen breidde Jelmar en Grietje hun assortiment uit waardoor ze heden ten dage granen, graanproducten, bonen en peulvruchten, jams, compotes, allerlei variëteiten vlees, verschillende soorten fruitsappen, honing, snoepgoed, soepen en kazen verkopen. Daarnaast organiseren ze in de winkel ook nog een buurtmarkt, waar wekelijks verse groenten en fruit verzameld en verkocht worden door en voor een tweehondertal leden van de markt.

Tot het moment dat we enigszins stil van de indruk nog een rondje door de winkel liepen na het gesprek met Jelmar hadden we zelf het idee dat de winkel van Jelmar en Grietje een compleet assortiment bood aan zijn klanten. Maar des te langer we door de winkel liepen en door Jelmar rondgeleid werden, des te sterker het gevoel werd dat onze kruiden een prachtige toevoeging kunnen zijn aan het al diverse en kwalitatief hoogwaardige assortiment.

En zo geschiedde.

Vanaf vandaag is een selectie van het kruidenassortiment en gedroogd fruit bij Dykstra State te verkrijgen. Daarnaast is Volvoed ook bezig met het ontwikkelen van een speciaal voor Jelmar en Grietje ontworpen kruidenmengsel dat exclusief in boerderijwinkel Dykstra State te verkrijgen is.

Om terug te komen op het begin van deze blog; eens in de zoveel tijd kom je op een plek waarvan je denkt: 'Dat dit nog bestaat'. Dykstra State is zo'n plek. We zeggen nu; 'Dat boerderijwinkels weer terugkeren is een teken dat de waardering voor ambacht, detail en functionaliteit weer terugkeert.'

Weg met het steriele kantoor van een directeur, de aandeelhouders en de organisatiestructuren waarin de opbrengst aan de strijkstok van de aandeelhouders en managementlagen blijft hangen.

Voor ons liever een aardappelbewaarschuur, weegschalen met oude gewichten, melkbussen, tapkasten en laadkarren. Voor ons liever Dykstra State.

Benieuwd naar boerderijwinkel Dykstra State en de producten die ze er verkopen? Bezoek ze dan op:

Dykstra State
Bitgumerdyk 24
9036 VS Menaldum (Menaam)
Tel. 0518 462641

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.